Rewrite letters from the image.
 
 

Pane vrchní, prosím kohoutkovou

Pane vrchní, prosím kohoutkovou

26.1.

Pivo, limonáda nebo minerálka? Kdo ale preferuje samotnou vodu, jen tak natočenou z kohoutku, ten má štěstí.
Obsluha restaurací se už na něj nebude dívat svrchu, naopak. Celkem 102 restaurací, barů a kaváren v Praze se dosud zapojilo do projektu společnosti Veolia Voda – Kohoutkovou? Stačí říct!
 
Zatím největší zájem mají pražské hotely a restaurace, ale v dalších regionech se restaurace také hlásí. V České republice je jich zhruba na sto sedmdesát,“ informovala Marcela Dvořáková, ředitelka komunikace a marketingu společnosti Veolia Voda ČR.  
 
V zahraničí je kohoutková voda v restauracích samozřejmostí, hosté si ji mohou objednat například ve Francii. Kampaň poukazuje na to, že voda z kohoutku je stejně kvalitní jako vody balené, je čerstvá, zdravotně nezávadná a chuťově dobrá. Přesto společnost Veolia neútočí na minerální vody, i ty mají podle společnosti v pitném režimu své místo.
 
Odpůrcům balených vod nahrává, že lahve putují mnohdy dlouhou cestu od výrobce ke spotřebiteli a mohou obsahovat zvýšené množství cizorodých látek. V testu provedeném občanským sdružením spotřebitelů Test se hovoří o nadlimitním obsahu dusitanů, ale i o látkách, jako je arsen, olovo či nikl. Ve dvou případech testovaných vod navíc vzniklo podezření na nepovolenou úpravu vody. Naopak všechny testované vzorky vody z vodovodu zkouškou prošly, byť ve dvou případech s drobnými výhradami.
 
Svou velkou roli zde hraje také cena. Na pořad dne se dostává hlavně nyní, když téměř celý svět tíží finanční krize. Litr vody z kohoutku vychází přibližně na pět haléřů, ale stejné množství vody v PET láhvi už jde do korun, a to i v nejlevnějších diskontních prodejnách. A to samozřejmě nehovoříme o značkových zahraničních vodách, kdy láhev stojí i několik desítek korun.
 
Zdarma nebo za symbolickou částku
Zda vodu z kohoutku majitelé restaurací zpeněží, anebo ji nabídnou hostům zdarma, to Veolia Voda neurčuje. „Veolia Voda nenutí majitele restaurací, aby vodu z kohoutku nabízeli zdarma. Je to čistě jejich věc, zda budou karafu vody za symbolický poplatek prodávat nebo ne,“ konstatovala Marcela Dvořáková. 
 
Pro všechny podniky, které projekt zaujme a přihlásí se, jsou připraveny originální karafy od designéra Daniela Piršče nebo od Jiřího Pelcla. A aby měli hosté jistotu, že voda, kterou zde z kohoutků pijí, je opravdu v pořádku, provedou vodárenské společnosti zdarma kontrolu kvality vody. Seznam podniků, které se zapojily, je zveřejněn na internetových stránkách kohoutkova.cz. 
 
Mezi prvními přihlášenými byl hotel InterContinental Praha, hotel Jalta či restaurace Phenix Cafe.  „Hosté ze Španělska a Řecka jsou zvyklí, že na stole mají karafu s vodou k volnému použití. Je to servis pro hosta,“ myslí si například Radomír Smrčka z hotelu InterContinental. 

Kohoutkovou i ve středních Čechách
Hosté se na vodu z kohoutku mohou do budoucna těšit i ve středních Čechách. Na Příbramsku a Říčansku se provozovatele restauračních zařízení rozhodla oslovit vodohospodářská společnost 1. SčV, a. s., která je členem skupiny Veolia.
Vždyť voda z kohoutku je nejvíce kontrolovaná potravina; chtěli bychom proto podpořit gastronomické podniky, které se k naší kampani rozhodnou připojit,“ uvedla Kristina Blaszczyková, mluvčí společnosti 1. SčV, a. s. Dodala, že o tom, že zákazník pije opravdu vodu zdravou a nezávadnou, se může přesvědčit sám, když požádá o předložení certifikátu. Stejně jako v Praze totiž vodohospodářská společnost provede bezplatný rozbor vody. A i zde čekají restaurační zařízení unikátní karafy, které by měly jejich zákazníky potěšit originálním vzhledem a samozřejmě chutným obsahem.
26.1. 
Tématický seriál

Víme, co pijeme – úvod

11.2.

Pokud chceme zjistit, jaká je aktuální kvalita pitné vody ve vašem městě městě, stačí navštívit www stránky vodárenských...

Víme, co pijeme – ověřování fyzikálních, chemických a organoleptických ukazatelů

11.5.

V předchozích dílech našeho seriálu o kvalitě vody jsme si představili mikroorganismy, které by se rozhodně neměly v...

Víme, co pijeme – ověřování mikrobiologické nezávadnosti

15.2.

V minulém díle jsme vysvětlili, jaký je rozdíl mezi nejvyšší mezní, mezní a doporučenou hodnotou hygienických limitů. Dnes...

Anketa
Pijete vodu z kohoutku?