Rewrite letters from the image.
 
 

Domácí limonády z rybízu

Domácí limonády z rybízu

1.7.

Rybíz se pěstuje v Evropě už od 15. století a to zejména ve Francii a Anglii, odkud pronikl i k nám do střední Evropy. Plody sbíráme od poloviny června až do srpna a můžeme si z nich vyrobit čerstvou domácí limonádu nebo sirup. Rybízové bobule mají osvěžující nakyslou chuť, kterou jistě oceníte zejména v horkém létě. 

Výborná rybízová limonáda 
Recept: hrst rybízu, 1-2 lžičky třtinového cukru, máta na ozdobu
Postup:
- z rybízu získejte šťávu - doporučujeme použít šnekový odšťavňovač nebo bobulky rybízu rozmixujte a přeceďte přes sítko nebo plátýnko
- doplníme perlivou/neperlivou vodou dle chuti
- osladíme třtinovým cukrem

- sklenici ozdobíme rybízem



Rybízová limonáda z vlastního sirupu
Recept: 1-2 lžíce vlastního sirupu, rybíz na ozdobu
Postup:
1. nejprve si vyrobíme vlastní rybízový sirup: z rybízu získejte šťávu
- doporučujeme použít šnekový odšťavňovač nebo bobulky rybízu 
rozmixujte a přeceďte přes sítko nebo plátýnko
- šťávu nalijeme do hrnce a postupně přisypeme třtinový cukr dle chutí a sladkosti rybízu
- zahříváme než se cukr rozpustí, sirup nalijeme do čisté sklenice s uzávěrem


- po vychladnutí sirup uchováváme v ledničce
2. 1-2 lžíce vlastního sirupu nalijeme do sklenice a doplníme perlivou/neperlivou vodou dle chuti
3. sklenici ozdobíme rybízem




Rybízovo-borůvková limonáda
Recept: hrstka rybízu, hrstka borůvek, 1-2 lžičky třtinového cukru
Postup:
- z rybízu a borůvek získejte šťávu - doporučujeme použít šnekový odšťavňovač nebo bobulky rybízu a borůvek rozmixujte a přeceďte přes sítko nebo plátýnko
- doplníme perlivou/neperlivou vodou dle chuti
- osladíme třtinovým cukrem




 

1.7. (jab)
Tématický seriál

Víme, co pijeme – úvod

11.2.

Pokud chceme zjistit, jaká je aktuální kvalita pitné vody ve vašem městě městě, stačí navštívit www stránky vodárenských...

Víme, co pijeme – ověřování fyzikálních, chemických a organoleptických ukazatelů

11.5.

V předchozích dílech našeho seriálu o kvalitě vody jsme si představili mikroorganismy, které by se rozhodně neměly v...

Víme, co pijeme – ověřování mikrobiologické nezávadnosti

15.2.

V minulém díle jsme vysvětlili, jaký je rozdíl mezi nejvyšší mezní, mezní a doporučenou hodnotou hygienických limitů. Dnes...

Anketa
Pijete vodu z kohoutku?